Informatie tot je nemen, een nieuwe taal leren, je kennis verrijken, studeren. We kennen het allemaal en meestal doen we het zittend. Maar is dit wel de beste houding voor leren? In dit artikel ga ik dieper in op de wetenschappelijke onderbouwing van ‘bewegend leren’.
Zitten en leren: een slechte combinatie
Wij Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. Iets om trots op te zijn? Je hoort het steeds vaker: zitten is het nieuwe roken. Hoewel die uitspraak genuanceerd moet worden, wordt algemeen aangenomen dat lang zitten niet goed voor de gezondheid is.
De roep tot beweging wordt steeds groter, doordat wetenschappers en hoogleraren erachter komen dat langdurig zitten schadelijk is. In de afgelopen jaren heb ook ik met eigen ogen gezien dat bewegen één van de belangrijkste factoren is die bijdraagt tot beter onthouden en leren. Hoe zit dat precies?
De grote bilspier: Gluteus Maximus
Als je zit stroomt het bloed naar de grootste spier van je lichaam. Welke dat is? Inderdaad: de Gluteus Maximus, oftewel de grote bilspier. Op zich is dat niet erg, maar het is beter dat je bloed zich daar niet ophoopt en goed circuleert naar je hersenen. Dit krijg je voor elkaar als je tijdens het leren actief beweegt, want je hersenen vragen dan om meer bloed.
De effecten van bewegen
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat beweging bijdraagt tot beter leren. En niet alleen leren, maar ook tot betere beslissingen, minder fouten, een beter humeur en hogere productiviteit. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder moet het daarbij niet bewegen om het bewegen zijn, maar een doelgerichte actie.
Een kort overzicht van belangrijke inzichten:
- Na een studie van 9 maanden onder een groep van ruim 80 uitvoerende en leidinggevende personeelsleden waren de regelmatige bewegers maar liefst 70% beter in het maken van lastige beslissingen.
- Volgens een studie maken fitte kantoorwerkers 27% minder fouten dan kantoorwerkers die weinig bewegen.
- Mensen die slechts 20 minuten bewegen merken een positieve verandering in hun humeur. Die verandering kan tot wel 12 uur aanhouden.
- Je wordt er wel 23% productiever van, wanneer je lichaam actief is geweest.
Bewegend leren is leuk!
Als VCA- en taaldocent zet ik bewegend leren al enkele jaren succesvol in. In een ander artikel zal ik daar meer over schrijven. Cursisten moeten niet passief op de stoel zitten, maar in actie komen!
Vind jij het het saai om te leren of val je bijna in slaap tijdens een stoffige cursus? Vind je theorie leren op zichzelf genomen al moeilijk? Dan zul je merken dat beweging voor je werkt. Je leert sneller, je houdt beter informatie vast en zoals wetenschappelijk bewezen: het is zelfs goed voor je humeur.
Recente reacties